FINANCE & DIVORCE

Kinder­alimentatie

Met heldere alimentatieregelingen geef je iedereen de ruimte om vooruit te kijken.

Wanneer een relatie eindigt, komen er veel praktische en emotionele vragen naar voren. Een van de belangrijkste onderwerpen is alimentatie, die een grote invloed kan hebben op je financiële situatie, zowel nu als in de toekomst. Of je nu alimentatie betaalt of ontvangt, het is essentieel om duidelijkheid te hebben over wat er mogelijk en verplicht is.

Kinder­alimentatie

Kinderalimentatie is bedoeld om de kosten van de verzorging en opvoeding van je kind na een scheiding te dekken. Het gaat hierbij om uitgaven zoals voeding, kleding, school en andere basisbehoeften. Deze verplichting is niet bedoeld om het leven van de betalende ouder makkelijker te maken, maar om te garanderen dat het kind in zijn of haar behoeften wordt voorzien.

Ouders zijn onderhoudsplichtig tot het kind 21 jaar wordt. Vanaf 18 jaar ontvangt het kind de alimentatie zelf, tenzij anders wordt afgesproken. Het is belangrijk om in overleg met je kind en de andere ouder te bepalen wat in jullie situatie het beste werkt, bijvoorbeeld afhankelijk van waar het kind woont en hoe verantwoordelijk het met geld omgaat.

Waarom begeleiding bij scheiding belangrijk is

De hoogte van kinderalimentatie wordt berekend op basis van factoren zoals het inkomen van beide ouders, de zorgverdeling en de behoeften van het kind. Er bestaat een standaard rekenmethodiek die wordt gebruikt door rechters, advocaten en mediators.

Hoewel ouders in goed overleg van de wettelijke normen mogen afwijken, mag dit nooit ten nadele zijn van het kind. Het minimumbedrag voor kinderalimentatie is doorgaans €25 per kind per maand. Afwijkingen zijn alleen mogelijk bij uitzonderlijke omstandigheden.

Kinderalimentatie betalen

Kinderalimentatie betaal je maandelijks vooruit. Het niet tijdig betalen kan juridische gevolgen hebben en de relatie met je kind of expartner onder druk zetten. Als betalende ouder is het belangrijk om afspraken na te komen. Bij problemen kun je beter tijdig in gesprek gaan om samen een oplossing te zoeken.

Betaalt jouw expartner de alimentatie niet op tijd en is deze vastgesteld door de rechtbank? Dan kun je het LBIO (Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen) inschakelen om de achterstallige bedragen te innen. Dit kan alleen als er minstens één keer per half jaar niet is betaald.

Hoelang kinderalimentatie betalen

De onderhoudsplicht loopt tot het kind 21 jaar is. In bijzondere situaties, zoals bij een handicap of langdurige studie, kan deze verplichting doorlopen. Dit soort afspraken kun je vastleggen in een ouderschapsplan.

Vanaf 18 jaar ontvangt het kind de alimentatie rechtstreeks, tenzij anders wordt afgesproken. Dit hangt vaak af van de situatie van het kind, zoals of het thuis- of uitwonend is. Het is verstandig om hierover samen met het kind en de andere ouder duidelijke afspraken te maken.

Welke kosten vallen onder kinderalimentatie?

In principe vallen alle kosten voor het kind onder kinderalimentatie, ook wel kindgebonden kosten genoemd. Denk aan dagelijkse uitgaven zoals voeding, kleding en school.

Als ouders geen specifieke afspraken maken in het ouderschapsplan, worden alle kosten voor het kind beschouwd als onderdeel van de alimentatie. Het is echter mogelijk om in overleg afspraken te maken over extra uitgaven, bijvoorbeeld voor hobby’s of schoolreisjes.

Meer details over dit onderwerp vind je in mijn blog over kinderalimentatie.

Neem contact op voor een vrijblijvend gesprek

CONTACT

INFO

Telefoon: 06-82700065

Oeverzeggeweg 73

1706AH Heerhugowaard

KVK nummer: 95415130

AFM nummer: 12050310

KifiD aansluitnummer: 300.018978

Erkend Financieel Adviseur