Hypotheekplan na scheiding
De sleutel tot een financieel stabiele toekomst
Na een scheiding komt er veel op je af. Niet alleen emotioneel, maar ook financieel moeten er veel zaken geregeld worden. Het kopen van een woning na een scheiding is een grote stap, waarbij een goed hypotheekplan essentieel is. Dit verhaal van Daniël en Renée laat zien waarom maatwerk en vooruitdenken cruciaal zijn.
Het belang van een hypotheekplan na een scheiding
Daniël (65) en Renée (55) besloten na 20 jaar hun relatie te beëindigen. Beiden hadden een goed inkomen, maar het was financieel niet haalbaar om de gezamenlijke woning over te nemen. Daniël had het nu wellicht gered, maar omdat hij binnen twee jaar met pensioen gaat en zijn pensioenopbouw niet optimaal was, zou zijn inkomen sterk dalen. Dit maakte de hypotheek op de lange termijn onbetaalbaar.
Hun scheiding verliep niet zonder uitdagingen. Hoewel ze niet naar de rechtbank hoefden, werden er wel twee advocaten ingeschakeld. Ze hadden samen een hypotheek waarbij gelukkig het rentecontract 50-50 gesplitst kon worden, waardoor ze beiden konden profiteren van de nog tien jaar vaste lage rente bij het aankopen van een andere woning.
De eerste stappen in het hypotheekproces
Renée vond snel een nieuwe woning en regelde haar hypotheek zonder problemen. Daniël schakelde mij in om zijn hypotheekmogelijkheden te bespreken. Tijdens ons gesprek gaf ik aan dat het cruciaal was dat Renée de bank op de hoogte stelde als zij een overbruggingshypotheek nodig had. Je kunt namelijk niet zomaar beiden een overbruggingshypotheek afsluiten, omdat dit extra risico met zich meebrengt voor de bank.
Hoewel wij ervan overtuigd waren dat alles goed gecommuniceerd was, had Renée dit niet doorgegeven aan haar hypotheekadviseur. Haar adviseur vroeg haar ook niet naar de plannen van Daniël en adviseerde een overbruggingshypotheek. Haar hypotheek werd afgerond en zij tekende bij de notaris. Daniël kreeg op dezelfde dag goed nieuws: zijn bod op een woning werd geaccepteerd. Een week eerder was hun gezamenlijke woning al onherroepelijk verkocht. Alles was geregeld en de toekomst zag er voor beide goed uit, toch?
Het hypotheekplan: maatwerk en toekomstgericht
Voor Daniël begon nu het proces om de hypotheek samen met mij rond te krijgen. Zijn huidige inkomen was vier keer zo hoog als zijn pensioeninkomen over twee jaar. Dit betekende dat zijn financiële situatie drastisch zou veranderen. Een gedetailleerd hypotheekplan was noodzakelijk om ervoor te zorgen dat zijn hypotheek nu betaalbaar was en over twee jaar nog steeds passend zou zijn.
Samen bekeken we zijn vaste uitgaven en berekenden we wat hij nu maximaal aan hypotheek kon betalen. Vervolgens maakten we een plan om binnen twee jaar versneld af te lossen, zodat de maandlasten bij zijn pensioeninkomen zouden aansluiten. Op deze manier daalden zijn lasten geleidelijk en stabiliseerden ze tegen de tijd dat hij met pensioen ging.
Toen hoorde ik dat Renée een overbruggingshypotheek had afgesloten. Bij navraag kwamen we er samen achter dat de geldverstrekker niet op de hoogte gebracht was dat Daniël ook een woning zou kopen en ook een overbruggingshypotheek nodig had. Twee dagen voor de ontbindende voorwaarden kwam dit naar voren en gaf de geldverstrekker aan dat de hypotheek afgewezen zou worden. Paniek in de tent! Gelukkig was er een meedenkende accountmanager die toch een akkoord kon geven op de tweede overbrugging. Dat waren 48 uur vol spanning.
Waarom een hypotheekplan onmisbaar is
Een hypotheek is niet zomaar een lening; het is een van de grootste financiële verplichtingen die je aangaat. Toch denken sommige mensen dat het afsluiten van een hypotheek simpel is:
“Ik kan dat toch prima zelf? Het is alleen een kwestie van mijn salarisstrook aanleveren en dan is het klaar.”
Maar niets is minder waar. Een hypotheekplan gaat niet alleen over het krijgen van geld, maar ook over verantwoordelijkheid nemen.
Je wilt weten:
- Welke voorwaarden er gelden.
- Wat de risico’s zijn bij arbeidsongeschiktheid, werkloosheid of overlijden.
- Wat er gebeurt als je uit elkaar gaat.
- Hoe je onverwachte situaties kunt opvangen.
- Wat de fiscale voor- en nadelen zijn.
Financiële rust door overzicht
Daniël en Renée hebben beide hun weg gevonden na de scheiding. Door vooruit te plannen en een hypotheekplan op maat te maken, heeft Daniël een oplossing gevonden die werkt voor zijn situatie nu en in de toekomst. Dit laat zien hoe belangrijk het is om niet alleen te kijken naar wat nu mogelijk is, maar vooral naar wat haalbaar blijft op de lange termijn.
Wil jij ook financiële rust ervaren? Laat mij je helpen met een hypotheekplan dat aansluit op jouw wensen en doelen.